Hoe kun je de benodigde buffercapaciteit van infiltratiekratten berekenen?

Hoe kun je de benodigde buffercapaciteit van infiltratiekratten berekenen?

Hoe kun je de benodigde buffercapaciteit van infiltratiekratten berekenen?

Met de toenemende klimaatverandering krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden, waaronder heftige regenbuien. Dit heeft directe gevolgen voor de manier waarop we met regenwater omgaan, vooral in stedelijke gebieden waar de afwatering vaak onder druk staat. Een goed ontworpen infiltratiesysteem, zoals infiltratiekratten, kan een oplossing bieden, maar het is cruciaal om de juiste buffercapaciteit van de infiltratiekratten te berekenen. In deze blog leggen we uit hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden.

Wat is buffercapaciteit?

Buffercapaciteit verwijst naar de hoeveelheid water die een infiltratiesysteem kan vasthouden voordat het overstroomt. Dit systeem zorgt ervoor dat overtollig regenwater geleidelijk in de bodem infiltreert, waardoor piekbelasting op rioleringen en wateroverlast wordt voorkomen.

Stappen voor de berekening van buffercapaciteit

  1. Bepaal de oppervlakte: Meet het oppervlak dat zal bijdragen aan het infiltratiesysteem, zoals daken, opritten en tuinen. Houd rekening met de verharding van het oppervlak, omdat dit invloed heeft op de hoeveelheid water die kan infiltreren. 
  2. Gebruik de juiste formule: De basisformule voor de berekening van de buffercapaciteit van infiltratiekratten is:

Ga uit van 40 liter per m² dak of straatwerk. Hiermee heb je voldoende buffercapaciteit voor momenten met hevige regenval en voorkom je wateroverlast in de tuin. Houd er rekening mee dat veel gemeentes hogere vereisten stellen en in veel gevallen 60 liter voorschrijven.

 Gebruik deze berekening:

Aantal m² x 60 liter = Benodigde buffercapaciteit in liters.

Stel je hebt een terras van 20 m² en een schuurdak van 15m². Dan heb je (20 +15 =) 35 m² x 60 liter = 2100 liter buffer capaciteit nodig.

Klimaatverandering en infiltratiesystemen

De effecten van klimaatverandering zijn niet te negeren. Hevige regenval kan leiden tot overbelasting van bestaande systemen en zorgt ervoor dat de standaardneerslagdata mogelijk niet meer representatief zijn. Het is daarom essentieel om bij het ontwerpen van je infiltratiesysteem, inclusief de berekening van de buffercapaciteit van infiltratiekratten, rekening te houden met toekomstige scenario's. Het kan nuttig zijn om een veiligheidsmarge in te bouwen in je berekeningen om de impact van extreme weersomstandigheden op te vangen.

Terug naar blog