Hoe Graaf je een Regenwatertank in? Tips voor Installatie met en zonder Grondwater

Hoe Graaf je een Regenwatertank in? Tips voor Installatie met en zonder Grondwater

Hoe Graaf je een Regenwatertank in? Tips voor Installatie met en zonder Grondwater

Wil je een regenwatertank installeren om duurzaam om te gaan met regenwater? Goed idee! Een regenwatertank is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een slimme manier om te besparen op je waterrekening. Het ingraven van een regenwatertank is echter niet altijd even simpel. Vooral als je te maken hebt met grondwater, vraagt dit om een specifieke aanpak. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een regenwatertank in de grond plaatst en wat het verschil is tussen ingraven met en zonder grondwater.

Stap 1: De juiste locatie kiezen

Voordat je begint met graven, is het belangrijk om de perfecte plek voor je regenwatertank te kiezen. Zorg dat de locatie:

  • Dicht bij je dakgoot of regenpijp ligt, zodat je het regenwater eenvoudig kunt afvoeren naar de tank.
  • Goed bereikbaar is voor installatie en onderhoud.
  • Niet direct onder zware verkeersbelasting ligt, tenzij je een tank kiest die hiervoor geschikt is.

Daarnaast is het slim om vooraf onderzoek te doen naar het grondwaterniveau op jouw locatie. Dit bepaalt namelijk de techniek die je moet gebruiken.

Stap 2: Graven zonder grondwater

Heb je geen last van grondwater? Dan is het ingraven van een regenwatertank relatief eenvoudig. Volg deze stappen:

  1. Graaf een gat: Maak het gat ongeveer 20 cm breder en dieper dan de afmetingen van de tank. Dit extra ruimte heb je nodig voor een stabiele fundering en om de tank makkelijk te plaatsen.
  2. Zorg voor een stevige fundering: Als fundering wordt een laag verdicht rondkorrelig grind (korrelgrootte 8/16, dikte ca. 100 - 150 mm) aangebracht.
  3. Plaats de regenwatertank: Laat de tank voorzichtig in het gat zakken. Dit kun je doen met een hijsband of, bij grotere tanks, met een kraan. Zorg dat de tank waterpas staat. Er komt minimaal 45 en maximaal 65 cm grondbedekking op de tanks.
  4. Vul de tank met water en stabiliseer: Vul de tank deels met water om te voorkomen dat deze gaat verschuiven tijdens het aanvullen van de kuil. Vul vervolgens de ruimte rondom de tank met gestabiliseerd zand (zand gemengd met een klein percentage cement) en stamp dit voorzichtig aan.

Stap 3a: Graven met grondwater

Grondwater maakt het ingraven van een regenwatertank een stuk uitdagender. Hier zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig om te voorkomen dat de tank gaat drijven of beschadigd raakt.

1.        Pomp het grondwater weg: Gebruik een dompelpomp of grondwaterpomp om het waterniveau tijdelijk te verlagen. Houd de pomp aan tijdens het graven en plaatsen van de tank.

2.        Werk snel en efficiënt: Door het grondwater kan de bodem instabiel zijn. Zorg dat je het werk in één keer goed uitvoert. Bereid daarom alles van tevoren voor.

3.        Stabiliseer met beton of gestabiliseerd zand: Vul de kuil rondom de tank met gestabiliseerd zand of beton. Dit voorkomt dat de tank gaat drijven als het grondwater terugkomt.

4.        Vul de tank direct met water: Vul de regenwatertank deels met water zodra deze is geplaatst. Dit helpt om de tank op zijn plek te houden wanneer het grondwater stijgt.

Stap 3b: de maximale diepte in het grondwater

Onze regenwatertanks kunnen tot een bepaalde diepte in het grondwater staan, er zijn hier bepaalde eisen aan verbonden:

-            Als onderlaag voor de tank wordt een laag verdichte rondkorrelige grind (korrelgrootte 8/16, dikte ca. 100-150 mm) toegepast. Rondom de tank ook Grind.

-             Minimale bedekking van 700 mm

 

De maximale diepte staat hieronder beschreven:

1500L: maximaal 70 cm in het grondwater

3000L: maximaal 74 cm in het grondwater

5000L: maximaal 100 cm in het grondwater

7500L: maximaal 125 cm in het grondwater

Let op: mochten de tanks ingegraven worden in het grondwater onder de oprit, waar auto op staan, is dit helaas niet mogelijk.

Stap 4: Aansluiten en afwerken

Als de tank op zijn plek staat, kun je de regenwaterafvoer aansluiten en het overtollige zand rondom de tank egaliseren. Werk het geheel netjes af met aarde, grind of tegels, afhankelijk van je tuinontwerp.

Ingraven: met of zonder grondwater?

Het grootste verschil tussen ingraven met en zonder grondwater is de noodzaak van het gebruik van een pomp. Bij droog grond is het proces eenvoudiger en minder tijdsintensief. In gebieden met hoog grondwater is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan, zodat je tank niet omhoog wordt gedrukt door de waterdruk.

Met deze tips kun je zelf een regenwatertank ingraven, ongeacht de situatie. Zo maak je jouw tuin klaar voor een duurzaam watersysteem. Heb je nog vragen of ben je op zoek naar een regenwatertank? Neem gerust een kijkje in onze webshop of neem contact op via de mail, het contactformulier of telefonisch met een van onze specialisten. We helpen je graag verder!

Terug naar blog